Please reload

Please reload

מאמרים נוספים 

איזה שמן הכי טוב לבריאות?

 

 

השמנים נחלקים לשתי קבוצות, שמנים "טובים" ו שמנים "רעים", על פי השפעתם החיובית

והשלילית על הגוף.

 

שמן "טוב" – מכיל חומצות שומן חיוניות, הוא רכיב תזונה חיוני לתפקוד הגוף. הוא חיוני לספיגת ויטמינים, לבניית קרומי התאים, לייצור הורמונים. מאפשר תפקוד תקין של התא ואף משפיע לטובה על איזון כולסטרול ושומנים בדם. הוא תורם למראה העור ולתחושת שובע. בשל ערכו הקלורי הרב יש לצרוך ממנו במתינות.

מקורם של השמנים הבריאים הוא מהצומח, בתנאי שתנאי הפקתם אינם פוגעים באיכות השמן. מה שנקרא שמנים בכבישה קרה.

הם בד"כ יגיעו בבקבוקי זכוכית (זכוכית כהה שומרת טוב יותר מפני התחמצנות השמן) או צנצנות זכוכית.

למשל שמן זית, שמן קוקוס, שמן קנולה בכבישה קרה, שמן פשתן, שמן קצח ושמן שומשום. כל אחד מהשמנים הללו מכיל תערובת שונה של חומצות שומן, לכן יש חשיבות בגיוון מקורות השומנים.

שימוש בשמן קר שומר על תכונותיו הטובות. בעת חימום ממושך או טיגון, חומצות השומן מתחמצנות, האיכויות המיטיבות נהרסות ואנו נותרים עם חומרים בעלי ערך קלורי גבוה ורכיבים מזיקים כגון רדיקלים חופשיים.

בישול בריא כולל שימוש בשמן איכותי לקראת סוף הבישול, כך נשמרות האיכויות שלו. שמן קוקוס הוא מהשמנים העמידים יותר לחום. שמן פשתן הוא מהרגישים ביותר לכן תמיד נשמור אותו בצנצנת כהה במקרר ולא נחמם אותו.

 

שמנים אשר מועילים לבריאות יש גם באבוקדו, טחינה, אגוזים, שקדים, זרעי צ'יה ועוד – גם מהם יש לצרוך במידה.

השמנים בקבוצה זו מכילים חומצות שומן חד או רב בלתי רוויות, חלקם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3.

 

 

שמן "רע" – זהו שמן אשר מפריע לתפקוד התקין של הגוף. הוא מעלה את שומני הדם, נאגר בתאי השומן וגורם להשמנה, שוקע בדפנות כלי הדם עד כדי חסימתם, מעודד תהליכים דלקתיים בגוף ובשימוש ממושך אף גורם לסוכרת.

דוגמאות לשמנים מסוג זה:

כל השמנים המזוככים המוכרים לנו מהסופר בבקבוקי פלסטיק – שמן קנולה, חמניות, חריע, סויה...שמנים אלה מופקים תוך חימום, הפעלת לחץ ואף שימוש בחומרים כימיים לכן שמנים אלה אינם בריאים גם כאשר הם קרים.

בישול וטיגון בשמנים אלה לא הורס אותם מאחר ומלכתחילה, בתהליך הפקתם הם נהרסו.

שומן צמחי מוקשה, מרגרינה, שומן טרנס - בתעשיית המזון מרבים להשתמש בסוג זה של שמנים בשל עלותם הזולה.

 

שמנים נוספים שאינם בריאים, עשירים בשומן רווי,  הם השמנים מהחי, ובעיקר בשר שמן  וגבינות שמנות.

 

טיפ: שמן זית איכותי הינו נוזלי בטמפרטורת החדר וניקרש במקרר (מכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות).

Share on Facebook
Please reload

Please reload

תגיות
כל המאמרים
עקוב אחריי בפייסבוק
  • White Facebook Icon
להשארת פרטים

נוגה אפרתי

תזונה טבעית
ואימון לאורח חיים בריא

רח' בן אליעזר 9ב', חדרה

054-4474132

nogaefraty1@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now